Ferry de Groot

Ferry de Groot

Ferry de Groot
© www.bedrijfsfotograaf.nl

Ferry de Groot, zoon van Joop de Groot, is geboren op 28 april 1948 te Amsterdam. Van jongs af aan had hij al interesse voor het medium radio. In 1962 houdt hij de dagschool voor gezien. Hij gaat aan de slag als telegrambesteller bij de PTT. ’s Avonds volgt hij de MULA-A opleiding en doet zijn middenstandsexamen. In 1966 gaat hij werken bij het Gemeentelijk Vervoerbedrijf als conducteur. Hij volgt, achteraf tot zijn eigen verbazing, nog een opleiding Gemeente Administratie. Hij behaalt het diploma, maar houdt het daar al gauw voor gezien. Zijn hart lag bij de radio. In zijn vrije tijd was hij actief bij Radio Lucas. Dat was de ziekenomroep van het Sint Lucas Ziekenhuis in Amsterdam.

In 1971 wist Ferry aan boord te komen bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal (RNI) en kreeg de functie van technicus. Eind 1972 ontmoet hij André van Duin en zette hij de eerste stap naar nationale roem. Op 7 januari 1973 produceert hij voor het eerst de Abominabele Top 2000 met André als presentator. Na 10 afleveringen wordt het programma omgedoopt tot de Dik Voormekaar Show. In het begin mocht Ferry af en toe iets zeggen. In de loop van de uitzendingen werd zijn rol echter steeds groter en het typetje Meneer de Groot werd een nationale beroemdheid. Nadat het duo in de uitzending van 21 oktober 1973 de directie van RNI op de hak had genomen, werd De Groot op non-actief gesteld. Van Duin werd ontslagen. Er volgt een aanbod van de NCRV om het programma daar voort te zetten. Op 2 februari 1974 schalt de inmiddels beroemde tune van Henri Mancini’s 76 Trombones voor het eerst via Hilversum 3 door de huiskamers. Het succes van de Dik Voormekaar Show groeit en lijkt geen grenzen te kennen. Ferry is echter niet te zien en ondanks dat heel Nederland de stem van deze oen kent, wordt hij vrijwel nooit herkend.

Net zo belangrijk als zijn werk voor de Dik Voormekaar Show wordt zijn werk bij de NOS. In 1974 begint Ferry als freelance producer/regisseur. Hij begint als redacteur van Langs de lijn, wordt daarna regisseur van Met het oog op morgen en uiteindelijk plaatsvervangend eindredacteur van Langs de lijn. Naast zijn werk bij de NCRV was De Groot in deze periode ook freelance regioverslaggever bij de Zwolsche Courant. Voor de VARA maakte hij enkele documentaires voor het radioprogramma Stoomradio.

In 1980 gaat hij fulltime voor de NOS werken. In de jaren tachtig was De Groot bovendien als ‘Arie Boksbeugel’ te zien in de programma’s Pisa en Verona van Henk Spaan en Harry Vermeegen. Als Arie Boksbeugel bracht De Groot de single Doortrekken uit, een parodie op Star Trekkin’ van The Firm. Vanaf 1985 was hij de regisseur van Langs de lijn en in 1989 werd hij eindredacteur. Vanaf 1990 werd zijn functie breder getrokken en werd hij benoemd tot chef sport. Ferry blijkt zeer initiatiefrijk en een rasechte regelneef. Net als bij de Dik Voormekaar Show weet hij goed te improviseren. Als na de komst van de commerciële omroep in 1989 de NOS om de zoveel jaar met de KNVB in de slag moet voor de exclusieve voetbalrechten weet hij volop gebruik te maken van dat talent. In 1996 gaat Ferry zelf alle clubs uit het betaalde voetbal langs om de aanpak van de NOS-radio nader toe te lichten. Zijn besprekingen hebben succes: hij weet voor de NOS voor drie jaar de radiorechten op alle onder de KNVB ressorterende wedstrijden te verwerven voor een miljoen gulden per jaar. De Groot werd – en is dat tot op heden – adjunct-hoofdredacteur bij NOS Radio. Hij heeft altijd een grote belangstelling gehad voor de Ronde van Frankrijk. Vanaf 1988 reisde hij met de verslaggevers mee naar Frankrijk. In 2007 was De Groot voor het laatste chef d’equipe van het Radio 1-programma Radio Tour de France.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Naast zijn werk voor radio en televisie is Ferry ook actief in de muziek. Met onder meer Chris Latul heeft hij zijn eigen band De Groothandel. Met Johan Cruijff-imitator Rene van den Berg scoorden ze in 1994 als Johan & De Groothandel een nummer 1-hit in de Top 40 met het nummer As Dick me hullep nodig heb. Ook schreef hij teksten voor Leontien Ceulemans. Omdat hij nog tijd over heeft schrijft hij ook al jarenlang stukjes voor de Zwolse Courant over gemeentepolitiek en publiceert hij stukken in Voetbal International. In 2005 was Ferry te zien als Willem Grol in Het Sinterklaasjournaal. Na twee jaar onderbreking is hij in 2008 jaarlijks weer te zien als Willem Grol. Ook was hij als Willem Grol te zien in Het Sinterklaasjournaal – De Meezing Moevie in 2009.

Tijdens de uitzending op 10 oktober 2006 van De wereld draait door waarin André en Ferry te gast zijn, worden ze verleid om nog een keertje een stukje Dik Voormekaar Show live te doen. Dit had zo’n succes dat André aan Ferry vroeg om mee te gaan toeren met zijn theatershow om een Dik Voormekaar act op het podium uit te voeren. De samenwerking is weer zo goed dat er weer gesproken wordt over een nieuwe versie voor de televisie. Deze wordt gerealiseerd bij de TROS waar André en Ferry in een zaal voor publiek de show aan elkaar praten en filmpjes introduceerden. Het programma botste met twee soorten publiek; de Dik Voormekaar fans en de André van Duin fans. De ene groep verwachtte meer Dik Voormekaar en de andere juist meer een André van Duin Show.

Ferry was altijd al commercieel (of komkommersjeel volgens Arie Boksbeugel) en was daarom ook te zien en te horen in commercials op radio en televisie. In een radiocommercial voor het houtbewerkingbedrijf De Groot uit Rosmalen gebruikte hij het stemmetje van Meneer De Groot en verwees hij regelrecht naar de Dik Voormekaar Show: “Met machines van De Groot komt het allemaal… dik voormekaar”.

Niet voor niets is het duo Van Duin en De Groot succesvol. Ze zijn in meerdere opzichten aan elkaar gewaagd. De bijdragen van Ferry aan Animal Crackers en de Jaap Aap Show is onderbelicht gebleven. Zeker de Jaap Aap Show had veel Dik Voormekaar invloeden. Jaap Aap was eigenlijk de dierenversie van Ome Joop. Jaap en Joop… Het scheelt zelfs maar twee letters.

André heeft Ferry een aantal jaren geleden gevraagd om zijn biografie te schrijven. Of die er ooit komt zal de toekomst leren.

Reacties zijn gesloten.